Actualitatea ambasadei

COMUNICAT DE PRESĂ - Ambasada României în Regatul Belgiei onorează artiștii români prezenți la evenimente culturale de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA Romania 2019

Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român Bruxelles au organizat joi, 19 decembrie 2019, o întâlnire a personalităților culturale ale României, prezente la Bruxelles în această perioadă, pentru evenimentele care se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA Romania 2019 și reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Belgia.

 

Au fost prezenți scriitorii Gabriela Adameșteanu, Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu și Cătălin Pavel, regizoarea Adina Pintilie, câștigătoarea premiului „Ursul de aur” Berlin 2018, Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național Radu Stanca Sibiu și director al Festivalului Internațional de Teatru FITS, scenograful Dragoș Buhagiar și actorul Iustinian Turcu, Koen Clement, director general EUROPALIA International, Horia Barna, director artistic EUROPALIA România, și reprezentanți ai Institutului Cultural Român.

 

Au răspuns invitației reprezentanți ai mediului asociativ românesc de pe teritoriul Belgiei: Agora for Life, Arthis - Casa de Cultură Belgo-Română, ABR (Alianța Belgo- Română), ARIB (Asociația Românilor Independenți din Belgia), Comunitatea Românilor din Ath, EAM (European Artist Management), Europanova, Miorița, LSRS (Liga Studenților Români din Străinătate), CAROMB (Clubul de Afaceri România-Belgia), ROMBEL, Asociația Roemenen uit Roeselare, reprezentanți ai comunei Saint Josse  Ten Nodee, cât și reprezentanți din diaspora română. 

 

Informații suplimentare

 

Gabriela Adameşteanu, Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, Cătălin Pavel, au dezbătut „30 ans après”, la BOZAR, pe 18 decembrie, o temă esențială a istoriei recente – căderea comunismului. De asemenea, în cadrul EUROPALIA, în seara zilei de 19 decembrie,  Gabriela Adameşteanu, Ioana Pârvulescu şi Cătălin Pavel ghidează un grup de vizitatori la Muzeul de Istorie Europeană, participând la o discuție despre Revoluția din 1989 și felul cum dictatura lui Ceaușescu se reflectă în romanele lor, iar Mircea Cărtărescu, cel mai tradus scriitor român, întâlnește publicul belgian la Huis van Teirlinck, Bruxelles.

 

La 30 de ani de la Revoluția din 1989, Festivalul EUROPALIA prezintă o selecție de filme care evidențiază momente importante ale tranziției sociale și culturale din România ultimelor opt decenii: de la filme de propagandă la filme subversive, de la național-socialismul idilic la realismul Noului Cinema Românesc.

Programul de cinema "Videogramele unei naţiuni", curatoriat de Andrei Tănăsescu, se desfășoară în perioada decembrie 2019 - ianuarie 2020, în Belgia și Olanda, și include, atât filme canonice, precum Reconstituirea (1967), regia Lucian Pintilie, Nunta de piatră (1973), regia Dan Pița și Mircea Veroiu, Secvențe (1982), regia Alexandru Tatos, Asfalt tango (1996), regia Nae Caranfil, Aferim! (2015), regia Radu Jude, cât și pelicule mai puțin cunoscute, precum Erupția(1957), regia Liviu Ciulei, Zodia Fecioarei (1966), regia Manole Marcus, Filip cel Bun (1975), regia Dan Pița sau Stop-cadru la masă (1982), regia Ada Pistiner.

 

Spectacolul „Povestea prințesei deocheate“ /„The Scarlet Princess“, produs de Teatrul Național Radu Stanca Sibiu,  regia și scenariul semnate de Silviu Purcărete, are trei reprezentații la Bruxelles în „Les Halles de Schaerbeek“ , pe 17, 18 și 19 decembrie 2019, în cadrul Festivalului EUROPALIA Romania.

„Povestea prințesei deocheate” pornește de la piesa kabuki „Sakura Hime Azuma Bunsho” de Tsuruya Nanboku al IV-lea. Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual și o codificare complexă. Inspirat de această tradiție teatrală, Silviu Purcărete a făcut un spectacol european, folosind textul, regulile și spațiul kabuki, reinterpretate într-un stil cu totul personal.

 

România este ţară invitată la Festivalul Internațional EUROPALIA.  Prezența României la acest important festival, în perioada octombrie 2019 - ianuarie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului.

 

EUROPALIA, unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de artă, este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Festivalul este organizat o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg, Germania și Marea Britanie.

Programul de lucru al Secției Consulare, pentru vineri, 24 ianuarie 2020 (Ziua Unirii Principatelor Române),

22.01.2020

Potrivit legislației române a muncii în vigoare, în zile de sărbatoare legală, Secția Consulară este închisă. În ziua ziua de vineri, 24 ianuarie 2020 (Ziua…

Comunicat de presă – Ziua Culturii Naționale, la 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

16.01.2020

Ambasada României în Regatul Belgiei a găzduit în data de 15 ianuarie a.c. evenimentul aniversar „Stelele-n cer” un recital de muzică și poezie dedicat Zilei…

Întrevederea ambasadorului României în Belgia cu președintele Parlamentului Valon

15.01.2020

În data de 15 ianuarie, la Namur, ambasadorul României în Belgia a avut o întrevedere oficială cu Jean-Claude Marcourt, președintele Parlamentului valon. Au fost…

COMUNICAT DE PRESĂ - Ambasada României în Regatul Belgiei onorează artiștii români prezenți la evenimente culturale de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA Romania 2019

19.12.2019

Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român Bruxelles au organizat joi, 19 decembrie 2019, o întâlnire a personalităților culturale ale…